Woonbootmuseum

Welkom thuis

Als woonbootbewoner merkte ik vaak dat voorbijgangers nieuwsgierig waren naar het interieur van mijn woonboot. Ik werd bestookt met vragen. Hoe kom je aan water en elektriciteit? Waar gaat het afvalwater naar toe? Is het niet koud, vochtig en donker aan boord? Vragen waar iedereen graag antwoord op wil. Zo is het idee ontstaan om een woonboot open te stellen voor publiek. In 1997 ging het Woonbootmuseum open. Nu kunnen bezoekers zelf zien en ervaren hoe het is om op een woonboot in Amsterdam te wonen. Ik nodig u graag uit de "Hendrika Maria" te komen bezoeken en u even helemaal thuis te voelen!

Vincent van Loon

Initiatiefnemer

woonbootmuseum pentekening interieur

De unieke locatie in de Prinsengracht, aan de rand van de bekende Jordaan, zorgt voor een schitterend decor van het historische museumschip. Bij de bezoekersinformatie ziet u waar het museum ligt afgemeerd: vlakbij het Anne Frankhuis, de Westertoren en het Leidse Plein.

woonbootmuseum pentekening ligplaats
woonbootmuseum foto naambord

Het Woonbootmuseum is gevestigd op de "Hendrika Maria", een voormalig vrachtschip dat in 1914 werd gebouwd. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw werd er met het schip vooral zand en grind vervoerd. Daarna werd zij omgebouwd tot woonboot. Het historisch uiterlijk van het schip is daarbij bewaard gebleven. De "Hendrika Maria" is ruim twintig jaar bewoond geweest. Nu lijkt het net alsof de bewoners alleen even weg zijn voor een boodschap.

Prinsengracht 296 K
1016 HW Amsterdam
020-4270750